BLB kviečia per rasas atskubančias Jonines sutikti drauge!

BLB kviečia per rasas atskubančias Jonines sutikti drauge!

Birželio pabaigoje, sulaukus trumpiausios metų nakties ir ilgiausios dienos, vasarvidžio naktį visoje Europoje ant kalnų ir kalnelių užsiliepsnodavo šventiniai laužai, o jų atšvaitai atsispindėdavo tamsiame vandens paviršiuje. Taip žmonės paminėdavo Rasas – atsiradimo, rasties, pradžios šventę, laiką, kai saulė ir gamta pasiekia aukščiausią savo tašką ir įgyja didžiausią gyvybinę galią.

Birželio 25 – 26 d., šeštadienį – sekmadienį, lietuviškoms Joninėms savo duris atvers XVIII amžiuje pagal architekto Slüter‘io planus pastatytas dvaras – Prötzel. Į šiaurės rytus nuo Berlyno (S-Bhf Strausberg Nord) nutolęs kultūrinis paveldas šiuo metu restauruojamas ir bandomas prikelti naujam kvėpavimui. Taigi, tai puiki proga nuostabiausią vasaros šventę praleisti autentiška architektūra dvelkiančiame dvare, kuris įsikūręs nuostabioje gamtoje, su atsiveriančiu vaizdu į ežerą.

 

Tai pirmosios Berlyno Lietuvių Bendruomenės Joninės išvykoje su palapinėmis prie dvaro plytinčioje pievoje arba su miegmaišiu po didžiuliais dvaro skliautais!

12 -16 val. – Atvykimas, įsikūrimas:

Visus norinčius praleisti daugiau laiko gamtoje, pasimėgauti ežero malonumais, pasideginti saulėje, atidžiau apžiūrėti dvarą, pasistatyti savo atsivežtas palapines bei neskubant įsikurti kviečiame atvykti jau nuo vidurdienio.

16 – … val. – Šventė prasideda ir tęsiasi:

Atvykusių Rasos šventės svečių pasveikinimas, sporto aistruoliai ir jiems prijaučiantys galės išbandyti savo jėgas įvairiausiose rungtyse, visų laukia teatrinių lėlių pasirodymas, gyvo garso koncertas ir, žinoma, Rasos šventės tradicijos: dainos prie laužo, vainikų pynimas, jų leidimas į ežerą, šokinėjimas per laužus bei paparčio žiedo ieškojimas… Na, o po visų įdomybių iki ryto šėlsime dvaro diskotekoje!

Viso renginio metu veiks Berlyne gyvenančių tautiečių fotografijų paroda apie Lietuvą, kokia ji mums yra čia – už 1000 kilometrų. Ypatingą dėmesį skirsime Jonams ir Janinoms, būtų smagu, jei turintieji tautinius rūbus jais pasipuoštų. Dalinsimės žiniomis apie Rasos šventės tradicijas, padėsime pinti vainikus, turėsite galimybę artimiau susipažinti su Berlyno Lietuvių Bendruomene bei Vokietijos Lietuvių Jaunimo Sąjunga.

Mūsų sočiais pilvais rūpinsis kavinė-baras „Alexander“, svečius kviesime prisiminti lietuviško alaus skonį!

 

Svarbi informacija atvykstantiems traukiniu:

Tarp 12 ir 16 val. traukiniu atvykstančius svečius kas valandą nuo stoties Strausberg Nord (S5, išlipus pamatysite „Taxi“ ženklą) pasitiks draugiškai nusiteikęs ir lietuviška atributika pasipuošęs vairuotojas Darius, kuris už simbolinį 1 euro mokestį nuveš į šventės vietą (kelionė autobusu nuo stoties kainuoja 2 eurus), būtų gerai, jei likus pusvalandžiui iki atvykimo susisiektumėte su vairuotoju tel.: 015774217827.

 

Atvykstantiems automobiliu arba dviračiu:

Schloss Prötzel, Am Park 1, 15345 Prötzel

http://maps.google.lt/maps?hl=lt&q=brandenburg+pr%C3%B6tzel+maps&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1073&bih=611&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x47a9ce749d82b297:0x42120465b5e4870,Pr%C3%B6tzel,+Germany&gl=lt&ei=km7zTeCJLczIsgaXsPS6Bg&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&ved=0CBgQ8gEwAA

 

Iki pasimatymo Rasos šventėje!

 

 

Ar žinojai, kad .. ?

Rasos vainikai pinami ypatingai: tylomis, nevartojant siūlo ir iš devynių rūšių žolynų.

 


Parašykite komentarą