EUROPOS KOMISIJOS ATSTOVYBĖJE BERLYNE BUS PRISTATOMI LIETUVIŲ RAŠYTOJO TEKSTAI

EUROPOS KOMISIJOS ATSTOVYBĖJE BERLYNE BUS PRISTATOMI LIETUVIŲ RAŠYTOJO TEKSTAI

Lietuvos ambasada Vokietijoje, bendradarbiaudama su Europos Komisijos atstovybe Berlyne ir Europos kultūros institutų tinklu EUNIC, spalio 1 d. rengia žinomo lietuvių rašytojo Andriaus Jakučiūno romano „Tėvynė“ pristatymą.Vakarą, kuriame dalyvaus A.Jakučiūno tekstų vertėjas į vokiečių kalbą Markus Roduneris, ves žinomas vokiečių literatūros kritikas, Berlyno literatūros dirbtuvių (Literaturwerkstatt Berlin) vadovas Thomas Wohlfahrtas.Lietuvių literatūrai skirtas vakaras EK atstovybėje Berlyne simboliniu pavadinimu „Litauen literarisch“ („Lietuva literatūriškai“) yra programos „Europa literarisch“ dalis. Ši programa – tai literatūros vakarų ciklas, prasidėjęs 2008-siais, Kultūrų dialogo metais. Vykdant šią iniciatyvą, Berlyne jau buvo pristatyta daug šiuolaikinių rašytojų tekstų iš įvairių Europos šalių. Lietuva Berlyne prisistatė su Sigito Parulskio bei Leonido Donskio tekstais. Spalio mėnesį vyksiantis vakaras su A.Jakučiūno kūryba rodo aukštą lietuvių literatūros bei kultūros įvertinimą.

Knygos pristatymo metu Andrius Jakučiūnas su Markumi Roduneriu bei Thomu Wohlfahrtu diskutuos apie jo kartos, kuri nėra nei prarastoji, kaip S. Parulskio, nei nepriklausomybės vaikų, gyvenimo jauseną, apie gariūnmetį kaip fenomeną, mažiai aprašytą literatūriškai, apie alkoholiką kaip (anti)herojų, jo vienišumą ir santykį su realybe, apie antikos ir dabarties bendrumą, apie ilgą knygosna suguldomų tekstų gimimą, apie reiklumą literatūriniam tekstui ir dar apie daug ką.

Andrius Jakučiūnas – Lietuvoje ir už jos ribų žinomas autorius, kurio tekstuose į akis krenta išpuoselėta bei savita teksto forma, jo specifinė tėkmė. Nors temos būna įvairios, išplaukia iš šių laikų gyvenimo ir iš antikos realybių ar aliuzijų į jas, jakučiūnišką stilių nuolankus skaitytojas iš karto atpažins ir įvertins. Dažnai stebina autoriaus sugebėjimas iš gana statiškų vaizdinių sukurti energingai srūvantį tekstą.

Iš Šveicarijos kilęs vertėjas Markus Roduneris jau daugiau kaip dvidešimt metų gyvena Lietuvoje, Vokietijoje yra žinomas kaip lietuvių autorių, tarp jų Jurgos Ivanauskaitės, Mariaus Ivaškevičiaus, vertėjas. M. Roduneris Lietuvoje taip pat organizuoja du tarptautinius literatūros festivalius – vienas skirtas prozai, kitas – jaunimo literatūrai. Vėliau su autoriais jis pristato šių festivalių almanachus Europoje, taip skleisdamas žinią apie šiuolaikinę lietuvių literatūrą.

Andriaus Jakučiūno knygos „Tėvynė“ pristatymas vyks spalio 1 d. 18 val. EK atstovybėje Berlyne, Unter den Linden 12.

Projekto dalyvių viešnagę Berlyne remia Lietuvos kultūros ministerija. Partneris – Tarptautinių kultūros programų centras. Projekto rėmėjas – viešbutis „Novotel“.