Festivalyje „CTM“ svečiuojasi Lietuvos šiuolaikinės muzikos kompozitoriai

Festivalyje „CTM“ svečiuojasi Lietuvos šiuolaikinės muzikos kompozitoriai

Diissc Orchestra rehearsal on 2012 April. credits by SoundExchange-1 Sausio 24 dieną Vokietijos sostinėje jau 15-ą kartą startuos festivalis „CTM“, skirtas šiuolaikinei elektroninei eksperimentinei muzikai. Šiemet tarp kitų dalyvių jame pasirodys ir svečiai iš Lietuvos – keturių kompozitorių kolektyvas „Diissc Orchestra“, atliksiantis originalią programą „Venta“. „Diissc Orchestra“ programą „Venta“ pristatys 2014 m. sausio 25 d. 22 val. HAU 2 salėje, Berlyne.

Festivalio „СTM“ tikslas – pristatyti įdomiausius ir naujausius Vokietijos ir užsienio šalių elektroninės muzikos projektus, festivalio metu rengiamose parodose bei pristatymuose atspindėti meninį, socialinį bei technologinį muzikos vystymąsi. Šiųmetinis festivalio akcentas – elektroninės muzikos užuomazgos, raida, istorija ir jos sąsajos su dabartimi. Tai geriausiai atspindi šiemet pasirinktas devizas „Dis Continuity“, savyje talpinantis ir nepertraukiamą tąsą, ir atskirus elektroninės muzikos istorijos fragmentus.

Kolektyvas „Diissc Orchestra“ susikūrė 2008 metais. Nuo to laiko jie kviečiami dalyvauti svarbiausiuose Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivaliuose, koncertavo Lenkijoje, Estijoje, Ukrainoje, Vokietijoje. Kolektyvo nariai – kompozitoriai Antanas Jasenka, Vytautas V. Jurgutis, Jonas Jurkūnas ir Martynas Bialobžeskis atlieka ne vien savo kompozicijas, bet ir kitų autorių muziką. Savo pasirodymams menininkai kuria gyvas vaizdo projekcijas, muzikai atlikti pasitelkia diskų grotuvus, laikmačius, aparatūros trikdžius ir kitokias „žemąsias technologijas“. „Diissc Orchestra“ pateikia šiuolaikinę muziką kaip intriguojantį muzikinį nuotykį, įdomų pasivaikščiojimą plačiu garsų pasauliu, kurio atomazga kaskart nenuspėjama. Netikėtais sceniniais sprendimais ir energingu muzikavimu „orkestras“ siekia sukurti kaitrią roko koncerto atmosferą skambant šiuolaikinei elektroninei muzikai.

Programa „Venta“ 2012 metais buvo specialiai sukurta Vokietijos elektroninės muzikos festivaliui „SoundExchange“, kurio koncertai keliavo per Rytų Europos šalių sostines, o baigiamasis koncertas vyko Chemnico mieste Vokietijoje. Jo metu buvo atliktos geriausiai įvertintos visų festivalio koncertų programos, jų tarpe ir „Venta“, sukurta naudojant dar tarybiniais metais gamintus to paties pavadinimo lietuviškus sintezatorius. Autoriai šiais instrumentais gyvai groja koncerto metu, taip pat naudoja įrašytus ir jau šiuolaikinių technologijų pagalba perkurtus sintezatorių tembrus. Šiemet, bendradarbiaujant „CTM“ ir „SoundExchange“ festivalių rengėjams bei talkinant Lietuvos kompozitorių sąjungai, lietuviai galės šią programą pristatyti dar platesnei auditorijai.